Wednesday, May 13, 2009

Rakvere lood ja legendid

Rakvere linnaga on seotud mitmed legendid ja lõbusad lood.
Rakvere nime sünnilugu on järgmine: Kalevipoeg tuli ennemusitsel ajal Vanamaalt sõjast koju, suu kott kulda õlal. Õhtuks jõudis ta Rakvere linna kohale, aga tollal polnud seal ei inimesi ega linna. Ta pani kullakoti pea alla ja jäi magama kohale, kus tänapäeval on kirik. Ta juustest tilkus higi, millest tekkis praeguse kiriku hoovi allikas. Rakvere lähedal oli Hiidumägi, kus elas vanal ajal mees, kes oli Kalevipoja vastane. Mees oli juba kaugelt silmanud, et Kalevipoeg magab tema kodukoha lähedal. Ise ta ei julgenud Kalvipoega kimbutama minna ja saatis koera Raki. Kalevipoeg äigas kutsikale nii kõvasti, et see kukkus surnult maha. Kora raibe jäi mädanema sinna, kus on nüüd laadaplats. Sellest sul ka Rakvere nimi- see on Raki vere paik.

Räägitakse, et linnuse juurest lähevad maa-alused käigud erinevatesse suundadesse. Käikudest on leitud erinevaid mõõkasid. Linnuse maa-alused käigud viinud välja suisa Haljala kirikusse, Toolse linnusse, Porkunisse ja Vao mõisa. Viimane käik olevat olnud lausa neljahobusetõllaga sõidetav ja avastati siis, kui kui see Kiltsi mõisa põllul sisse varises ja võlv lagedale tuli. Kui linnuse hoovis tehti arheoloogilisei kaevamisi, rääkis hea suuvärgiga öövaht inimesetele, et ta noore poisina käinud maa-alust käiku pidi nii pikalt, et jõudnud mere alla välja-lained kohisenud pea kohal.

Pika tänava majades olla olnud mitmed kummitused. Üks lugu räägib sellest, kuidas majaelanikud kuulsid öösel, et keegi lõhub puid. Kui mindi tänavale asja uurima, oli kõik vaikne, aga tuppa tagasi tulles oli jälle kolksutamist kuulda. Ühes teises Pika tänava majas algas uusaastaööl kahtlane kolistamine, nagu veetaks mööblit. Igal ööl oli mööblivedamine erinevates tubades. Kui mindi asja uurima, oli kõik vaikne. Selles majas oli tollal sõjaväehaigla ja asi läks nii hulluks, et haiged ei saanud enam öösiti magada. Haigla koliti teise majja. Kolistamine jätkus aga endistviisi, vahel olistati nõudega köögis, vahel jälle kuuldi keldris midagi kahtlast. Ja siis äkki jäi kõik vaikseks, kummitamised lõppesid jäädavalt.

Eduard Tallikat peetakse Rakvere tuntuimaks vembumeheks. Ta oli tuntud enamlaste vastasena. Tema naabrid teadsid rääkida, et kui nalja- ja napsumees oli järjekordsest kodusõjast välja tulnud võitjana, heiskas ta oma majale sinimustvalge lipu. Tallikal oli peenramaa ja ta pani lehte kuulutuse, et ostab kanaõnnikut. Kui müüja kohale saabus, sorkis Tallikas selle läbi ja teatas, et kaubast ei saa asja, sest kukesõnnikut on ka soovitud kauba sees. Ükskord tegi mees lihunikuga kokkuleppe, et müüb talle ilusa priske sea. Kui õige aeg käes oli ja hobusemees vankriga kohale jõudis, leidid lihunik vankrist ei kellegi muu kui Tallika ise.



Kasutatud kirjandus:
1.Kirss, O. Rakvere lood ja legendid. Tänapäev. 2004

No comments:

Post a Comment