Friday, April 24, 2009

Lääne-Virumaa

Kauni looduse ja huvitavate ajaloomälestistega Lääne-Virumaa asub Põhja-Eesti keskosas ja hõlmab ajaloolise Virumaa lääneosa.
Maakonna pindala on 3627 ruutkilomeetrit.Maakonna elanike arv seisuga 01.01.2008 on 67 423 inimest (rahvastikuregistri andmetel). Maakonnakeskuseks on Rakvere, kus on 17 400 elanikku. Lääne-Virumaal on pärast kohalike omavalitsuste volikogude valimistulemuste väljakuulutamist (20.10.2005) 15 kohaliku omavalitsuse üksust: Rakvere ja Kunda linn, Haljala vald, Kadrina vald, Laekvere vald, Rakke vald, Rakvere vald, Rägavere vald, Sõmeru vald, Tamsalu vald, Tapa vald, Vihula vald, Vinni vald, Viru-Nigula vald ja Väike-Maarja vald. Lääne-Virumaal on 4 linna (st 2 vallasisest linna): Rakvere, Tapa, Kunda ja Tamsalu linn. Lääne-Viru maakonnas on Eesti tihedaim asfaltteede võrk, suures metsad, viljakad põllumaad, rohkelt võimsaid allikaid. Täna viimastele rajati Lääne-Virumaale palju mõisaid, sest suur osa nende tulust tuli viinavabrikutest.
Narva maanteest põhja jääva rannikupiirkonna lääneosas paikneb paljude matkaradadega Lahemaa Rahvuspark. Vaid 15 km-sel lõigul asub Eesti kuulsaim mõisadekolmik-Palmse, Sagadi ja Vihula.
Lääne-Virumaaga on seotud mitmed kuulsad inimesed: Rakveres on koolis käinud Faehelmann, Kreutzwald, helilooja Konstantin Türnpu, kirjanik Jüri Parijõgi, arhitekt Alar Kotli, maailmakuulus helilooja Arvo Pärt, Eduard Vilde veetis lapsepõlve Muuga mõisa lähedal,
Samuti on Lääne-Virumaaga seotud näitleja Ülle Lichtfeldt, Kaur Kender ja Hannes Võrno, kes on õppinud Rakvere Reaalgümnaasiumis(endine 3. keskkool), poliitik Peeter Kreitzberg, spordikommentaator Lembitu Kuuse, ärimees Oleg Gross, Sven Sildnik, näitleja Kaljo Kiisk, kirjanik Raimond Kaugver, kes käisid Rakvere Gümnaasiumis( endine 1. keskkool) (Olen ka ise selle kooli vilistlane) Lääne- Virumaalt on ka pärit lauljad Eda-Ines Etti, Tanel ja Gerli Padar ja palju teise inimesi.



Kasutatud kirjandus

1. Lääne- Virumaa kodulehekülg 2009 [ww. virumaa.info.ee] 24.04.2009
2. Masing, J. Lääne-Virumaa matkajuht.Enemix OÜ Nordon Trükikoda.

No comments:

Post a Comment