Thursday, April 2, 2009

Metsiku Piisoni Saloon




Põlula külas asub väga omapärane piisonifarm. Metsiku Piisoni Saloonis on võimalik soovijatel süüa ühe laua taga ehtsate piisonitega. Piisonifarm on suurejooneline keskkond, kus keset loomariiki pakutakse suurepärast toitu ja toimuvad enneolematud üritused. Toit, mida seal pakutakse, on puhas, sest kasutatakse oma põllul valminud juurvilju ja farmis kasvanud Aberdeen-Anguse lihaveiseid, sigu, lambaid, parte ja muid loomi. Saloonis on hiigelvoodi, kus saab nii mürada kui ka kukerpallitada, avar tantsuplats ja konverentsiruum. Salooni ümber on indiaaniküla, kus on võimalik omal käel kogeda põlisrahva elukombeid-käia indiaanisaunas, heita lassot, lasta vibu.

Piisonifarm pakub erinevaid üritusi-lihanaudingute sarja, perepühapäeva, farmeri päeva ja õhtut indiaanikülas. Lihanaudingute sari algab sellest, et tutvutakse loomade ja loomapidamisega. Seejärel tutvustatakse erinevate lihade mõju inimese tervisele ja selgitatakse, millest tulenevad lihade maitseerinevused ja millest viimased omakorda sõltuvad. Kõik naudingute sarjas pakutavad road on valmistatud nende enda köögis. Pakutakse sea-, lamba, küüliku, vasika-, linnuliha ja steiki. Igale lihanaudingule on hoolikalt kõrvale otsitud just sellise liha jaoks toodetud spetsiaalsed veinid, mis on saadaval ainult Piisonifarmis. Lihasöömise suursündmus kestab 4 tundi.


Perepühapäev on koguperesündmus, kus saab aega veeta farmis ringi vaadates ja loomadega tutvudes. Tutvuda saab kõikide loomadega, kes seal elavad - Eedeni Aias saab neid nii sööta, silitada kui ka sülle võtta. Teretulnud on kõik, kelles tekitavad rõõmu ja uudishimu piisonid, hobused, lehmad, küülikud, sead, lambad, kitsed, nutriad ja kõikvõimalikud kodulinnud. Mängida saab heinalakas ja müralas ja koos kauboitüdrukutega on võimalik ära õppida line-tants. Väsinuna võib aset võtta indiaanikülas. Lisatasu eest saab teha põhjalikumat tutvust indiaanirelvadega, külastada suurt lüpsifarmi, heita lassot ja muidugi ratsutada. Perepühapäevalistele on menüüs tõelised kauboiburgerid, koduõlu, isevalmistatud vorstid, jäätisekokteilid ja ameerikapärased pannkoogid, mille viskamisel saab igaüks ka oma osavuse proovile panna.

Farmeri päeval saavad seikluskoolitusest osavõtjad reaalse kogemuse kaudu lähemalt tundma õppida koduloomi ja farmielu. Peale põhjalikku juhendamist farmi peremehe poolt puutub iga seikleja päeva jooksul kokku nii ootamatuste kui üllatustega lammaste, kitsede, hanede, partide, sigade, mesilaste vasikate või lehmade kaasosalusel. Külastajad saavad teha kõike seda, mis on loomulik osa linnainimesele paiguti ekstreemsest Piisonifarmi argielust.

Pikk õhtu indiaanikülas on neile, kelles on uudishimu ja julgust veeta aega indiaanlaste elukombeid järgides. Indiaanikülas tutvutakse erinevate relvadega – vibude, odade ja tomahookidega. Süüakse erinevate suguharude toite ja mängitakse mänge, mis pärinevad mitmetelt suguharudelt. Söögi valmistamist saab ka ise katsetada – aga ainult indiaanlaste kombel. Videviku saabudes lauldakse paar indiaanilaulu ja tantsitakse vanu tantse. Õhtu lõpeb indiaanipärase saunaga.



Arvan, et Metsiku Piisoni Saloon on väga huvitav koht. See pakub igaühele midagi- toiduhuvilistele lihanaudinguid, lastele võimalust loomadega tutvuda ja katsuda neid oma käega ja linnainimeste saavad puutuda kokku loomapidamisega ja üldse maalähedusega, mida linnas nad kogeda ei saaks. Olgugi et ma seal veel käinud pole, plaanin seda lähiajal kindlasti teha.





Kasutatud materjalid


Metsiku Piisoni Salooni kodulehekülg [ http://www.piisonifarm.ee/] 02.04.2009

No comments:

Post a Comment