Wednesday, April 1, 2009

Rakvere




Rakvere sai linnaõigused 1302. aastal. Linn on olnud tõeline sõdade tallermaa, käinud ühe vallutaja käest teise kätte, kuid siiski püsima jäänud.


Rakvere sümboliteks on kahtlemata kaasaegne keskväljak, Vallimägi, Tarvas. Linna tunnuslause-väge täis- illustreerib ka pööraseid ettevõtmisi, näiteks Kalevipoja ja Rooma lepingute ettelugemist, Eesti esimest meeste tantsupidu, punklaulupidu, teatrifestival Baltoscandal, jõulueelset rockfestivali Green Christmas ja palju muud huvitavat.

Rakvere on teadaolevalt maailma väikseim kutselise teatriga linn. Rakvere teatri kohal oli kunagi mõis, hiljem rahvamaja, mille külge hakati 1929.aasta veebruaris ehitama uut teatrisaali. Rakvere Teatrimaja avati 24. veebruaril 1940.aastal. 2005. aastal renoveeriti teatrit. Rakvere Teater on heal kunstilisel tasemel teater, mis pakub huvitavat repertuaari igas vanuses külastajatele.




Vallimäel asub Tauno Kangro loodud pronkstarvas, mis avati linna 700.juubelisünnipäeval 12.juunil 2002. Tarva kuju asub valliserval seetõttu, et muistsete eestlaste linnus Vallimäel kandis nime Tarvanpää.


Rakvere linnus on tänapäeval üks Põhja-Eesti suuremaid turismimagneteid. Ta pakub üheaegselt nii ehedat ajalugu kui ka atraktiivseid ja põnevaid väljapanekuid ja ajalooteemalisi tegevusi. Linnusehoovis on kahur Ööbik, puidust piiramistorn, kiviheitemasin ja palju muud. Linnus pakub võimalusi ka ise endisaegsete töödega tegelemiseks. Teha saab sepatööd, voolida savi, lasta vibu ja teha vahaküünalt. Linnuses on keskaegne sööbituba ja kabel, veinikelder, piinamiskamber. Teise korruse ruumis on vanaaegsete mõõkade koopiad.
Rakvere on kahtlemata põnev linn, mida võib külastada nii suvel kui ka talvel-tegevust leiab alati.





Kasutatud kirjandus

1.Kirss, O. Jalutaja teejuht. Rakvere.Tallinn: Solnessi Arhitektuurikirjandus.2007
2.Kirss,O.Rakvere ajalugu. Tallinn:Tänapäev.2005

3. Rakvere linna kodulehekülg [http://www.rakvere.ee/] 01.04.2009

4. Sihtasutus Virumaa Muuseumi kodulehekülg [http://www.svm.ee]/ 01.04.2009





No comments:

Post a Comment